U-Mine is de nieuwste schakel in het kennisnetwerk van United Experts

“Is het mogelijk om waardevolle materialen uit slooppanden op een gestructureerde manier een nieuw leven te geven?” Met deze gedachte zaten ir-architecte Lissa Camerlinck en sloopdeskundige Seppe Van der Stoelen. Vandaag is de gedachte een realiteit onder de naam U-Mine. Waar nieuwe opportuniteiten worden gecreëerd voor bestaande materialen.

Gegroeid binnen het architectenbureau Erfgoed en Visie is Lissa een specialiste in restauratie- en erfgoedprojecten. Sloopdeskundige Seppe stond aan de wieg van het sloopopvolgingsplan en de efficiënte tools voor de inventarisatie binnen studie- & adviesbureau Profex. Beide bedrijven vormen een belangrijke schakel in het kennisnetwerk van de bedrijvengroep United Experts. Het was een evidentie voor dit jonge dynamische team om de handen in elkaar te slaan en Urban Mining op de kaart te zetten. 

Van stal tot kathedraal

U-Mine zal hergebruik en de circulaire bouweconomie toepassen bij een pak diverse projecten. Gezien de werkruimte van United Experts kan dit zowel over landbouwprojecten, industriële panden als erfgoedgebouwen gaan. Een unicum in België waarbij U-Mine de verschillende bouwpartners zal stimuleren om mee te werken aan de circulaire economie.

Hiervoor ontwikkelde U-Mine een digitaal platform en applicatie waarbij de materialen uit slooppanden worden aangeboden voor een nieuwe bestemming. Afval vormt grondstof. U-Mine brengt een duidelijk overzicht van grondstoffen en materialen uit slooppanden, inclusief monetaire waarde, eventueel historische waarde en de duurzaamheidsfactor van het specifieke materiaal, in kaart. 

Hierdoor kan een betere inschatting gemaakt worden van het potentieel van de materialen en de mogelijkheid tot hergebruik. U-Mine zal zich, met zijn faciliterend karakter, focussen op het omzetten van dit potentieel in de praktijk. Het blijft dus niet bij een inventarisatie, maar ze zullen ook alle partijen binnen de gehele bouwketen (leveranciers, aannemers, architecten en bouwheren) engageren voor een meer praktijkgerichte circulaire bouweconomie.

Schakel in het kennisnetwerk

Als start-up wordt U-Mine omkadert door het kennisnetwerk van United Experts. Vanuit het concept Urban Mining en het feit dat het hoofdkantoor van United Experts zich bevindt op de be-MINE site, was de naam voor het prille bedrijf snel gekozen. 

Ondertussen telt de adviesgroep United Experts al meer dan 250 experten. Door al deze contacten is U-Mine omringd door adviespartners die een duidelijke meerwaarde bieden aan elk bouwproject.


Meer info: www.umine.be

DEEL DIT BERICHT: